Що «світить» Україні в єврокубках?
Автор ohrim Дата 01.11.2012 в 07:31 | Раздел Главное, Еврокубки | 2 мнения

Протягом багатьох років на європейській футбольній арені Україну представляє одна й та сама кількість клубів – два в Лізі Чемпіонів та чотири в Лізі Європи. Мабуть стільки ж часу в українській футбольній спільноті точаться розмови стосовно можливості збільшення українського представництва в найпрестижнішому європейському клубному турнірі до трьох команд.

Дехто вважає, що там (в ЛЧ) і одного клубу достатньо, ну два – це максимум. Оскільки не виростила ще українська першість трьох «монстрів», які зможуть гідно виступати у Champions League, то й навіщо ганьбитися?

Інші стверджують, що ми вже маємо один суперклуб (Шахтар), який здатний досягати найвищих висот на європейському рівні, а також трьох слабкіших але достатньо майстровитих претендентів на участь в ЛЧ (Динамо, Металіст і Дніпро), що мають, принаймні, позмагатися за попадання до групового етапу чи навіть розраховувати на вихід до стадії «play-off».

Істина, як завжди, знаходиться десь посередині. Але ж цікаво, що потрібно зробити флагманам українського футболу, тим таки Шахтарю-Динамо-Металісту-Дніпру, щоб вивести нас на якісно новий рівень участі в єврокубках?

 

Трохи теорії

Для того, щоб з‘ясувати відповідь на раніше поставлене питання, необхідно зануритися у таблиці коефіцієнтів та рейтингові системи Спілки європейських футбольних асоціацій (тобто, УЄФА). Цих таблиць і рейтингів декілька, але нам потрібний лише Рейтинг футбольних асоціацій європейських країн (РФА).

 

Як розраховується РФА?

 

Відправною точкою в розрахунках є виступи команд відповідної країни в єврокубкових змаганнях протягом останніх 5 років. За цей період УЄФА нараховує кожній такій команді:

 

у кваліфікаційних раундах

- 1 бал за перемогу;

- 0,5 бали за нічию;

у груповому турнірі та на стадії плей-офф

- 2 бали за перемогу;

- 1 бал за нічию;

додаткові бонуси

- 1 бал за вихід до чвертьфіналу, півфіналу та фіналу ЛЧ або ЛЄ;

- 4 бали за вихід до групового раунду ЛЧ;

- 5 балів за вихід з групи в ЛЧ.

 

При цьому слід враховувати такі нюанси, що технічні поразки до розрахунку не включаються, а виграш в серії післяматчевих пенальті не рахується (в розрахунок йде нічийний результат, зафіксований за підсумками основного та додаткового часу гри).

Після завершення європейського футбольного сезону всі набрані командами однієї країни бали складаються, а отримана сума ділиться на кількість клубів, що її (країну) представляли.

Зрозуміло, що цей рейтинг рахується за попередні 5 років, без урахування останнього сезону, який триває, оскільки кожна країна має завчасно знати кількість своїх клубів в кожному з єврокубків.

Поточна ситуація

Рейтинг станом на 04.10.2012 року  виглядає таким чином, що ми перебуваємо на сьомому місці на 6,74 бали відстаємо від португальців, при цьому на 1,95 бали випереджаємо голландців, і на 4,59 балиросіян.

Тобто, Україна в одному кроці від бажаного 6-го місця, яке дає право трьом командам від країни брати участь в Лізі Чемпіонів. Але, чи так просто здолати цей бар‘єр?

Варіанти

Розглянемо декілька варіантів розвитку подій, що дають нам можливість стати шостими або, навпаки, відкидають вниз, на восьму-дев‘яту сходинки.

Доречно буде зауважити, що наступного року востаннє будуть враховані божевільні як для України 16,625 балів, які ми отримали завдяки успішному виступу наших команд в Лізі Європи (виграш ЛЄ «Шахтарем», півфінал «Динамо» та 1/8 «Металіста») в сезоні 2008/2009. Отже, якщо й розраховувати на 3 команди в чемпіоновській євролізі, то саме за підсумками цього сезону.

Варіант № 1: «Фантастично вдалий»

Припустимо, «Шахтар» дійде до фіналу ЛЧ, «Динамо» — вийде з групи ЛЧ, «Дніпро» та «Металіст» гратимуть у півфіналах ЛЄ.

Виходячи з цього, Шахтар отримає приблизно 24 бали, Динамо – 12, Дніпро з Металістом – по 17 балів кожний. Загалом Україна отримає 70 балів. Ділимо їх на 6 (кількість команд, заявлених від нашої країни на цьогорічні єврокубки) і отримуємо 11,66 балів. Додаємо до них ще 5 балів, які в нас вже є у цьому сезоні, і таким чином виходимо на суму 16,66 балів.

Чи вистачить цього, щоб вийти на 6-те місце в РФА? З високою часткою вірогідності можна сказати, що вистачить. Хіба що «Порту» виграє Лігу Чемпіонів, а «Спортинг» – Лігу Європи.

Варіант № 2: «Реальний»

«Шахтар» виходить до півфіналу ЛЧ, «Динамо», «Дніпро» та «Металіст» дістаються 1/4 ЛЄ (чи може хтось один з них таки прориваються до півфіналу).

У такому разі Шахтар набирає +/- 21 бал, два українські клуби в ЛЄ – 12 балів, один – 15. Всього: 60 / 6 + 5 = 15 балів.

При такому розкладі шанси на підвищення у рейтингу значно знижуються, адже португальці нас випереджають на 6,74 бали. Тобто, тут вже потрібно розраховувати на в цілому невдалий виступ португальських клубів у Європі.

Варіант № 3: «Невдалий»

Можна не рахувати. Підняття у рейтингу неможливе, проте зниження реальне вже цього сезону, а наступного – 100%.

Підсумок

Мораль усіх цих розрахунків і рейтингів дуже проста: щоб постійно мати три команди в Лізі Чемпіонів, потрібно щонайменше 2-3 роки поспіль показувати високі результати в європейських клубних турнірах, а потім не зупинятись і принаймні підтримувати досягнуте.

А про те, чи слід нам мати 3 представники в найпрестижнішому євротурнірі – спитайте в Коломойського або Ярославського. Вони Вам точно скажуть.

Віталій Охрименко (ohrim) для 11х11.com


Related posts

SELECTORNEWS

Об - юрист, мечтатель, оптимист и, может быть, спортивный журналист )

Комментарии:
Комментраиев 3
Ваше мнение
  1. avtor:

    Навіть якщо Україна цього сезону повторить свої рекордні 16 балів у таблі коефіціентів, то вона лише утримається на місці, адже той рекордний рейтинг якраї зникне, і тут головне аби руські, голандці та французи з португезами гальмували. І те, на 6 місце можна при вдалому варіянті подій думати лише за рік, якщо ми таки й надалі гарно гратимемо, і наступного сезону не буде дефолту, як воно зазвичай і трапляється)))

  2. vadimsmila:

    Шахти вистачає в ЛЧ, Динамо тіки позорить! Добре що минулу лігу в групу не попали до Реала і компанії…

Оставить комментарий

Вы можете использовать теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Switch to our mobile site