«Дім», в якому «живе» футбол
Автор Дата 14.02.2011 в 21:15 | Раздел Другие чемпионаты, Испания, Украина, Чтиво | 2 мнения

Атмосфера на стадіоні залежить від кількості вболівальників. Які емоції у вас викликає переповнений стадіон? Деяким людям заважає галас. Інші залюбки приймають участь в цьому «божевіллі». Байдужих немає.

Який стадіон  є найбільшим в світі? Більшість вважає, що це славнозвісний «Маракана»  – серце Бразилії.

Він названий в честь протікаючої неподалік річки. Офіційна його назва Est?dio Jornalista M?rio Filho. Будівництво почалось в 1948 році спеціально до чемпіонату світу 1950. За проектом його місткість складала 200 тис. чоловік. Рекордна кількість глядачів, 199 850 чоловік, була присутня на фіналі ЧС1950, коли господарі турніру програли своїм давнім суперникам – Уругваю.

Потім, у зв’язку з вимогами ФІФА про наявність тільки пронумерованих сидінь, був скасований так званий «жерал» — стоячі місця за воротами і лавки, де розміщувалися найбідніші вболівальники. Зараз його місткість становить 87 101 глядач.

Найбільшим же  є «Стадіон Першого Травня» (Rungnado 1st of May Stadium) в м. Пхеньян, Північна Корея. Місткість 150 000. Побудований в 1989 році. Всі місця сидячі і індивідуальні (це важливо, враховуючи таку колосальну місткість). Названий він на честь острівця Рунгра (за місцем знаходження) і на честь, добре знайомого нам, Дня міжнародної солідарності трудящих – тобто Першотравня. До речі, його і відкривали на перше травня. Пізніше приймав  XIII фестиваль молоді і студентів. У 2002 році тут ставили хореографічні рекорди, щоб хоч якось самоствердитися на тлі південних корейців, які приймали тоді ЧМЯК. Є домашнім стадіоном збірної КНДР.

Найбільшим же в Європі є «Камп Ноу» (з каталонського «нове поле»), домашній стадіон футбольного клубу «Барселона». З початку свого відкриття  24 вересня 1957 році отримав назву  Estadi del FC Barcelona. Вміщає 98 800 глядачів. 13 червня 1982 року під час проведення  першого раунду чемпіонату світу матч Аргентина 0:1 Бельгія  зібрав 95 тис. вболівальників. По міркам УЄФА один з небагатьох 5-зірковий стадіон.

А нашим найбільшим стадіоном  є «Донбас Арена», домашня арена футбольного клубу «Шахтар». Збудований  у 2009 році. Рекорд відвідуваності стадіону було встановлено 5 травня 2010 року в передостанньому турі сезону 2009/2010 на матчі з київським «Динамо», гру на трибунах дивилися 52 518 уболівальників. При цьому офіційна місткість стадіону складає 51 504 місця. Це досягнення стало можливим завдяки продажу на матч так званих «Вхідних квитків», які гарантували вхід на стадіон, але не гарантували сидяче місце. На час проведення матчів у рамках Євро-2012 кількість глядацьких місць зміниться: зона для ЗМІ розшириться, а місць для продажу, відповідно, буде менше (50 000).

Охріменко Оксана спеціально для 11na11


Related posts

SELECTORNEWS

Об -

Комментарии:
Комментраиев 5
Ваше мнение
  1. dmitr:

    Молодец! Супер получилось

  2. avtor:

    а фотки в середені текста можна уже прикріпляти великими, і необов’язково зліва. мені сподобалося.

Оставить комментарий

Вы можете использовать теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Switch to our mobile site