Найвідданіші футболісти сучасності. Частина перша. Ніколов, Шовковський і Тотті
Автор vanaj Дата 31.10.2012 в 11:04 | Раздел Главное, Чтиво | 1 мнение

До списку увійшли діючі гравці, які провели найбільшу кількість часу в одному клубі і продовжують захищати його кольори до сьогоднішнього дня.

1. Рожеріу Сені, 22 роки і 9 місяців в «Сан-Паулу» (Бразилія)

2. Райан Гіггз, 21 рік і 11 місяців у «Манчестер Юнайтед» (Англія)

3. Франческо Тотті, 19 років і 9 місяців в «Ромі» (Італія)

4-5. Олександр Шовковський, 19 років і 3 місяці в «Динамо» (Київ, Україна)

4-5. Ока Ніколов, 19 років і 3 місяці в «Айнтрахті» (Німеччина)

 

Ока Ніколов

Будучи уродженцем німецького міста Ербаха, дитинство провів в Сандбахе і в ранньому віці поступив в академію однойменного клубу, потім перейшов в клуб «Дармштадт 98», а потім у «Айнтрахт» з Франкфурта, де і підписав професійний контракт з цим клубом. З 1994 року захищає ворота «орлів», провів 342 гри (221 гра в Першій Бундеслізі і 121 гра у Другій Бундеслізі). Основним воротарем клубу став після відходу Андреаса Кепке. Найчастіше захищав ворота команди у Другій Бундеслізі, допомагаючи клубу повернутися в Першу Бундеслігу. Незважаючи на те, що Ніколов народився в ФРН і має громадянство цієї країни, він вважав за краще грати за збірну Македонії. Однак з 1998 по 2001 роки він тільки п’ять разів зіграв за збірну своєї історичної батьківщини.

 

Олександр Володимирович Шовковський — український футболіст. Грає за ФК «Динамо» у вищій лізі з 1994 року. Входить у трійку футболістів, що провели найбільше матчів за національну збірну України. Один із чотирьох воротарів за всю історію футболу, які зіграли 100 та більше матчів в Лізі чемпіонів УЄФА. Загалом в єврокубках зіграв 121 матч, в 33 матчах відстояв «на нуль». Перший воротар, який на чемпіонатах світу з футболу не пропустив жодного м’яча в серії післяматчевих пенальті (ЧС-2006).

У 1982 році  почав займатися футболом при ЖЕКу в команді «Чайка, в 1983 році перейшов з «Чайки» в ДЮСШ Динамо, де у 1985 році  приходом тренера Анатолія Миколайовича Крощенка стає воротарем і капітаном дитячої команди «Динамо», а З грудня 1992 починає грати в професіональній команді «Динамо-2», а вже рівно через рік починає грати в професіональній команді «Динамо»

 

У вищій лізі дебютував 6 березня 1994 року у матчі з «Кременем» («Динамо» — «Кремінь» 1:1). У Лізі Чемпіонів дебютував 10 серпня 1994 року («Сількеборг» — «Динамо» 0:0). Дебют у національній збірній — 13 листопада 1994 року (Україна — Естонія 3:0). Шовковський став наймолодшим українським воротарем, який зіграв в груповому етапі Ліги чемпіонів (19 років, 8 місяців та 13 днів).

Шовковський вважається найкращим воротарем в історії незалежної України

В домашньому матчі зі збірною Болгарїї воротар зіграв 91 матч із 173 ігор збірної України (пропустив 76 м’ячів), що є абсолютним  рекордом серед українських воротарів.

За київське «Динамо» СаШо зіграв 547 матчів — другий показник в історії команди серед усіх футболістів (після Олега Блохіна).

Шовковський є воротарем з найбільшою кількістю участів у розіграшах Кубка Європейських чемпіонів/Ліги чемпіонів УЄФА (15 сезонів).

Один з найкращих воротарів в історії футболу по кількості матчів «на нуль» за всю футбольну кар’єру — 312.

 

Римський імператор

Франческо Тотті — італійський футболіст, атакуючий півзахисник і нападаючий. Капітан і символ клубу «Рома», кольори якого захищає всю кар’єру, починаючи з 1992 року. Чемпіон світу 2006 року і віце-чемпіон Європи 2000 року у складі національної збірної Італії, також грав на чемпіонаті світу 2002 і чемпіонаті Європи 2004 року. У складі молодіжної збірної Італії став чемпіоном Європи 1996 року. За першу збірну провів 58 ігор (цей показник є рекордним для гравців «Роми») і забив 9 голів. Однак в національній команді Франческо з різних причин часто не демонстрував того рівня гри, який показував у «Ромі».

 

Входить до тридцятки за кількістю матчів і в десятку гравців за кількістю голів у Серії А, серед діючих футболістів займаючи перше місце. Займає перше місце за кількістю голів в серії А, забитих за один клуб. Всі ці досягнення — кращі серед гравців клубу «Рома» за всю історію команди. Знаходиться на першому місці за загальним і єврокубкового кількістю матчів і голів за «Рому». Провів найбільше ігор в рамках «римського дербі» («Рома» — «Лаціо»).

 

Входить в список 125 найкращих футболістів світу з нині живих, складений Пеле в березні 2004 року. Є послом ЮНІСЕФ. Має власну статую в музеї мадам Тюссо.

 

Незважаючи на гольові і ігрові досягнення, кар’єра Тотті рясніла безліччю неоднозначних вчинків. Він багато сперечався і ображав суддів і суперників, часто невиправдано грубо діяв у матчах, а один раз плюнув в гравця команди супротивника. Також Франческо після виграшу чемпіонату світу відмовився виступати за збірну Італії, що викликало розчарування на батьківщині футболіста. На думку Мауро Сарате причиною негативної слави Франческо є надмірна увага ЗМІ.

 

 

Іван Плішка для  11na11.com.

 

 


Related posts

SELECTORNEWS

Об -

Комментарии:

Оставить комментарий

Вы можете использовать теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Switch to our mobile site