Сезон 2012/13. Новачки АПЛ

Через два тижні стартує новий сезон англійської прем’єр-ліги. Блог «Англійська теорія» починає знайомити вас з командами-учасниками турніру. Сьогодні ви зумієте познайомиться з новачками прем’єр-ліги: «Редінгом», «Саутгемптоном» і «Вест Хемом».
«Редінг» (Редінг, Англія)

ІСТОРІЯ:

Заснований в 1871 році футбольний клуб «Редінг», на початку своєї історії брав участь лише в кубкових матчах та товариських зустрічах. Перша участь клубу в Кубку Англії відбулося в 1890 році. Виступи клубу в національному кубку були вельми не вдалими, а в 1894 році команда була зганьблена принизливим поразкою, «Редінг» був розгромлений «Престоном» з рахунком 0:18 вже у першому раунді турніру. У тому ж році команда отримала право брати участь в чемпіонаті Південної ліги. Лише рік потому клуб отримав професійний статус.

У перші роки клуб міг задовольнятися лише місцем в нижчих дивізіонах. Тільки в сезоні 1920/21 команда опинилася в складі третього дивізіону, в результаті включення в нього Південної ліги. Через п’ять років, в 1926 році, команді вдалося добитися успіху і виграти чемпіонат цього дивізіону, а в наступному 1927 команда пішла до півфіналу Кубка Англії. У 1931 році клуб знову виявився в третьому дивізіоні, в якому виступав всі 30-і роки, до початку Другої світової війни. Після війни, у вересні 1946 року, «Редінг» здобув найбільшу перемогу у своїй історії, команда розгромила «Кристал Пелас» з рахунком 10:2.

У період з 1948 до 1951 років команда двічі займала третє місце в південній зоні третього дивізіону, але потрапити у другий дивізіон не могла, так як тільки переможець міг розраховувати на підвищення рангу. У сезоні 1951/52 було встановлено клубний рекорд, гравець команди Ронні Блекмен забив 39 м’ячів у чемпіонаті. Протягом наступних десятиліть «Редінг» подорожував між третім і четвертим дивізіонами. Лише через 55 років, в 1986 році, клуб зміг повернутися в другій дивізіон, проте повернення виявилося не довгим і через пару років команда знову опинилася рангом нижче.

У сезоні 2001/02 «Редінг» виявилося під силу завоювати срібло в чемпіонаті другого дивізіону, що автоматично давало путівку в перший. У 2003 році відбулася зміна головного тренера. Пардью покинув команду і очолив «Вест Хем», який щойно покинув Прем’єр-лігу, а йому на зміну був запрошений Стів Коппелл. У 2006 році клуб вперше в своїй історії опинився в Прем’єр-лізі. Перший сезон серед еліти англійського футболу виявився вдалим і за підсумками чемпіонату команда посіла восьме місце в турнірній таблиці. Проте вже в наступному сезоні «Редінг» довелося покинути Прем’єр-лігу. Після сезону 2008/09 Стів Коппелл покинув команду, прийнявши пропозицію з «Брістоль Сіті», а на пост головного тренера прийшов Брайан Макдермотт. У сезоні 2011/2012 команда зайняла перше місце в Чемпіоншипі, і перейшла в АПЛ.
ТРАНСФЕРИ КЛУБУ :
Перейшли: Ніки Шоурі («Вест Бромвіч». Св. агент), Гарет Маклір («Ноттінгем Форест». Св. агент), Павло Погребняк («Фулхем». Св. агент), Данні гафре («Ньюкасл». Св. агент), Пірс Свіні («Брей Вондерерс», Ірландія.?).

Пішли:  Томаш Кушка (Закінчився контракт), Джек Міллс (Закінчився контракт), Брайан Ховард (Закінчився контракт), Енді Гріффін (Закінчився контракт).

ФОРМА НА СЕЗОН 2012/13:

 

МОЖЛИВИЙ СКЛАД КОМАНДИ НА СЕЗОН: Федерічі – Каммінгс, Пірс, Маріаппа, Харт – Кебе, Гатрі, Лейджертвуд, Макануфф – Погребняк, Робертс.

ПРОГНОЗ НА СЕЗОН: 12 – 14 місце

СТАДІОН: «Мадейскі» (24161 глядача)

 

«Саутгемптон» (Саутгемптон, Англія)

ІСТОРІЯ:

Клуб був заснований в 1885 році членами Молодіжної Асоціації церкви Святої Діви Марії. Нинішню назву клуб отримав в 1897 році. Команда виступала на стадіоні «Делл» з 1898 по 2001 рік, а перед початком сезону 2001/02 Саутгемптон переїхав на новий сучасний стадіон «Сент-Меріс».

Виступаючи під назвою «Саутгемптон Святої Марії», клуб приєднався до Південної лізі в 1894 році і ставав чемпіоном Ліги шість разів – в 1897-1899, 1901, 1903 і 1904 роках. Святі увійшли в Футбольну Лігу в 1920 році, як член-засновник Дивізіону 3. Перший титул прийшов в 1922 році – «Саутгемптон» став чемпіоном Дивізіону. До цього часу Святі встигли взяти участь у двох фіналах Кубка Англії в 1900 і 1902 роках, але трофей обидва рази не скорився. Піднявшись в 1922 році в Дивізіон 2, Святі грали в ньому до 1953 року, коли знову опустилися до Дивізіону 3.

«Саутгемптон» – один із засновників прем’єр-ліги, утвореної в 1992 році з Першого дивізіону. Найвищий результат було досягнуто під керівництвом шотландця Гордона Стракана. У сезоні 2002/03 Святі зайняли 8 місце і в рівній і напруженій боротьбі поступилися у фіналі Кубка Англії лондонському «Арсеналу», завоювавши при цьому право виступити в Кубку УЄФА. Однак, далі справи пішли як не можна гірше. Восени «Саутгемптон» в першому ж раунді програв румунській «Стяуа», а взимку клуб вирішив покинути Стракан. Команда грала все гірше, почалася тренерська чехарда, в сезоні 2004/05 Святі покинули елітний дивізіон, а наступний ігровий рік завершили в якості середняка Чемпіонату Ліги. Сезон 2006/07 «Саутгемптон» провів трохи вдаліше, але так і не повернувся в Прем, програвши за сумою двох матчів у півфіналі плей-офф Дарбі Каунті в серії пенальті. Наступний рік і зовсім поставив клуб на межу фінансового і турнірного краху: лише в останньому турі чемпіонату, обігравши в драматичному поєдинку «Шеффілд Юнайтед», «Саутгемптон» зміг уникнути раніше немислимого – вильоту в Лігу 1.

Порятунок від ліквідації прийшло в середині липня 2009 року. Клуб був куплений швейцарським мільярдером німецького походження Маркусом Либхер, яким була проголошена стратегія на поступове повернення «Саутгемптона» в еліту англійського футболу. Однак з першого разу вибратися з Ліги 1 не вдалося. Незважаючи на фінансове благополуччя і купівлю кількох дуже сильних футболістів, десятіочковий гандикап і зім’ятою міжсезоння не дозволили «Саутгемптон» зачепитися за заповітну зону плей-офф. Довгоочікувану путівку в прем’єр-лігу команда змогла добится лише в сезоні 2011/12, фінішувавши на другому місці Чемпіоншипа.


ТРАНСФЕРИ КЛУБУ:

Перейшли: Джей Родригес («Бернли». 7 млн фунтов), Стивен Дэвис («Глазго Рейнджерс», Шотландия. Св. агент), Натаниэл Клайн («Кристал Пэлас». ?), Пауло Гассанига («Джиллингем», ?).

Пішли: Лі Холмс («Престон». Св. агент), Бартош Біалковскі («Ноттс Каунті». Св. агент), Райан Добл («Шрюсбері». Св. агент), Аарон Мартін («Кристал Пелас». Оренда), Девід Конноллі (Закінчився контракт), Радхі Жаїді (Закінчився контракт).
ФОРМА НА СЕЗОН 2012/13:

МОЖЛИВИЙ СКЛАД КОМАНДИ НА СЕЗОН:

Девіс – Річардсон, Фонте, Хойфельд, Фокс – Ду Праду, Корк, Хеммонд, Лаллана – Ламберт, Шарп.

ПРОГНОЗ НА СЕЗОН: 15 – 17 місце.

СТАДІОН: «Сент-Мерис» (32689 глядача)

 

«Вест Хем Юнайтед» (Лондон, Англія)

ІСТОРІЯ:

Футбольний клуб «Вест Хем» почав своє існування в 1895 році під іншою назвою. Тоді команду іменували «Thames Ironworks FC». Молодий клуб став грати в Лізі Лондона через рік після свого створення, і в наступному сезоні виграв турнір. Потім він вступив у Другій дивізіон Південної ліги. «Молотобійці» святкували успіх в першому своєму сезоні в новому турнірі. У 1900 році клуб змінив назву і став називатися «Вест Хем Юнайтед».

У 50-ті роки XX-го сторіччя команда стала прогресувати. Прийшов новий тренер Тед Фентон, який розвивав таланти молодих гравців, що незабаром принесло відчутний результат. Він полягав у тому, що в 1958 році «Молотобійці» знову вийшли в Перший дивізіон, вигравши чемпіонат Другого дивізіону. У 1961 році в «Вест Хемі» змінився тренер. На місце Теда Фентона прийшов Рон Грінвуд. Він використовував починання попереднього тренера в плані молодих гравців. До того ж він придбав кілька непоганих футболістів і змінив схему гри. Все це принесло успіх команді Грінвуда – перемогу в Кубку Англії над «Престон Норт Енд» 3:2. Але ще в півфіналі молотобійця вдалося здобути перемогу над «Манчестер Юнайтед». На цьому команда не зупинилася. Незабаром «Вест Хем» здобув свою першу велику перемогу на європейській арені, обігравши в фіналі Кубка володарів кубків УЄФА «Мюнхен 1860″.

До 70-х років пішли декілька провідних гравців, а також і Грінвуд. Новим тренером став Джон Лайал. З командою Лайал виграв Кубок Англії в 1975 році. А в 1976 році «Вест Хем» міг повторити свій європейський успіх і виграти Кубок кубків удруге, але зазнав невдачі, у фіналі програвши бельгійському «Андерлехту». Далі становище погіршилося – команда вилетіла у Другій дивізіон в 1978 році. Через три роки клуб повернувся, причому в 1980 році «Вест Хем» втретє за свою історію виграв Кубок Англії, а в 1981 році був близький до виграшу Кубка Футбольної ліги, але поступився «Ліверпулю». Незабаром команда посіла третє місце в Першому дивізіоні, що є для неї кращим результатом і до цього дня. У 1989 році «Вест Хем» знову опустився в нижчий за рівнем дивізіон, через два роки він повернувся, але в 1992 році послідувало чергове пониження в класі. На початку 90-х до тренера Біллі Бондс приєднався Харрі Реднапп. Клуб відразу ж повернувся в недавно утворену Прем’єр-лігу. Незабаром Реднапп залишився один. При ньому команда трималася в Прем’єр-лізі, а в 1999 році виграла Кубок Інтертото.

У сезоні 2002/03, після жахливого періоду, коли клубу вдалося здобути першу домашню перемогу лише через 6 місяців від початку турніру, «Вест Хем» вилетів з Прем’єр-ліги. У наступному сезоні, команда, через ігри плей-офф, дісталася до фіналу і могла повернутися в еліту, але програла «Кристал Пелас». В кінці сезону 2004/05, що ознаменувався сильним тиском на Алана Пардью з боку уболівальників, він з «Вест Хемом» посів 6-е місце в Чемпіонат Футбольної ліги. Після цього знову пішли ігри плей-офф, в яких «Вест Хем» вийшов переможцем, завдяки чому знову повернувся в Прем’єр-лігу. В сезонах з 2005/06 по 2008/09 команда займає місця в середині таблиці прем’єр-ліги. З сезону 2009/10 команда боролася за виживання. У сезоні 2010/11 «Вест Хем Юнайтед» залишив Прем’єр-лігу.

У сезоні 2011/12 «Вест Хем» зайняв 3 місце в Чемпіоншипі, що дало йому право на стикові матчі за потрапляння в Прем’єр-лігу. У півфіналі був обіграний за сумою 2-х зустрічей «Кардіфф Сіті» з рахунком 5:0. У Фіналі «Молотобійці» обіграли «Блекпул» з рахунком 2:1, тим самим забезпечивши собі місце в Прем’єр-лізі.

ТРАНСФЕРИ КЛУБУ:

Перейшли: Юссі Яскелайнен («Болтон». Св. агент), Мохамед Діаме («Віган». Св. агент), Стівен Хендерсон («Портсмут».?), Джордж Маккартні («Сандерленд».?), Модібо МАІГ («Сошо «, Франція. 4700000 євро).

Пішли: Фредді Сірс («Колчестер». Св. агент), Франк Ноубл («Вулверхемптон». Св. агент), Роберт Грін (КПР. Св. агент), Жульєн Фобер («Елазігспор», Туреччина. Св. агент), Пап Буба Діоп (Закінчився контракт), Абдула Файе (Закінчився контракт), Джон Карью (Закінчився контракт).
ФОРМА НА СЕЗОН 2012/13:

МОЖЛИВИЙ СКЛАД КОМАНДИ:

Яяскелайнен – О’Брайен, Маккартні, Рід, Тейлор – Нобл – Коллісон, О’Ніл, Нолан, Діаме – Маіга.

ПРОГНОЗ НА СЕЗОН: 11 – 13 місце.

СТАДІОН: «Болейн Граунд» (35303 глядача)

 

Іван Дузь, для 11na11.com

 

Об duzivan -

Оставить комментарий

Вы можете использовать теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>